Премиерът на Израел Бенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври

...
Премиерът на Израел Бенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври
Коментари Харесай

Нетаняху направи лапсус в речта си пред Общото събрание на ООН, говорейки за Иран

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху  Бенямин Нетаняху Бенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 година в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и приказва през днешния ден пред Общото заседание на Организация на обединените нации за " нуклеарна опасност " против Иран, преди неговият офис да разгласи, че тези негови думи се отдръпват и че става дума за лапсус, съобщи Франс прес.

Той също по този начин приветства това, че Израел и Саудитска Арабия са близо до исторически мир, едно доближаване, което не се нрави на Техеран.

По време на речта си пред Общото заседание на Организация на обединените нации израелският министър председател още веднъж разкритикува Иран и съобщи: " Докато аз съм министър председател на Израел, ще направя всичко, което е в моята власт, с цел да попреча на Иран да се снабди с нуклеарно оръжие ".     

" Преди всичко Иран би трябвало да се изправи пред една нуклеарна опасност, на която може да се има вяра ", добави той.

Но неговият офис бързо отдръпна тези думи. " Текстът на речта загатваше за нуждата от една военна опасност, на която да се има вяра, с цел да се възпре иранската нуклеарна стратегия, а не за една нуклеарна опасност ", увери канцеларията на Нетаняху и акцентира, че става дума за неточност при прочита на речта и че министър председателят се придържа към истинския текст на словото си.

" Представям си, че Нетаняху е позволил неточност при произнасянето на речта ", разяснява пред Франс прес Ричар Гоуан, анализатор от Международната спешна група. Той напомни, че Нетаняху не е първият водач, който позволява лапсуси при изговаряне на тирада от трибуната на Общото заседание на Организация на обединените нации. 

" Фактът, че Израел разполага със лично нуклеарно обезсърчаване не е загадка. Но не мисля, че Нетаняху предвиждаше да прави реклама на израелските атомни бомби пред Организация на обединените нации ", добави специалистът.

Израел в никакъв случай не е потвърждавал, нито отричал да има нуклеарно оръжие. Смята се, че той има 90 нуклеарни бойни глави, съгласно последните оценки на Международния институт за проучвания на мира в Стокхолм (СИПРИ).

Относно доближаването сред Израел и Саудитска Арабия Нетаняху съобщи, че сходен мир ще способства доста за завършек на израело-арабския спор, ще насърчи други арабски страни да възстановяват връзките си с Израел, ще усили опциите за мир с палестинците.

" Но мисля, че ние не би трябвало да даваме на палестинците право на несъгласие върху новите контракти за мир с арабските страни ", съобщи той.   " Палестинците биха могли да завоюват много от един по-пространен мир. Те би трябвало да вземат участие в този развой ", добави той, съобщи Българска телеграфна агенция.

По-рано през седмицата президентът на Иран Ебрахим Раиси разкритикува възможното завършване на процеса по доближаване на Израел и Саудитска Арабия, като назова това " удар с нож в гърба на палестинците ".

Палестинският президент Махмуд Абас пък предизвести от трибуната на Организация на обединените нации, че няма да има мир в Близкия изток, без да се регистрират законните права на неговия народ, т.е. да се приложи решението за две страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР